top of page

Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmeme Suçu

  • Yazarın fotoğrafı: Tutku Oker
    Tutku Oker
  • 16 May 2023
  • 2 dakikada okunur

Hukuk devletinin özelliklerinden biri de suç işlenmesinin devlet tarafından önlenmesi ve suçluların cezalandırılması, aynı zamanda bunların da toplum tarafından devletten talep edilebilir olmasıdır. Öyleyse bir hukuk devletindeki bireylerin devletten suçun önlemesini ve cezalandırılmasını talep etmeleri ile birlikte devlete, bu taleplerinin gerçekleşmesine yardım edecek nitelikte birtakım yükümlülükleri olmalıdır. Bunun için her şeyden önce karşılaşılan suçların, soruşturulabilmeleri ve kovuşturulabilmeleri için yetkili makamları su suçlardan haberdar etmek gerekmektedir. Zira, yetkili makamlar her zaman işlenen bir suç ile ilk karşılan olamamaktadır.


İşlenen bir suç ile karşılaşıldığında bunu yetkili makamlara bildirmek, bir yükümlülük olarak bireylere yüklenmekle birlikte o kadar önem atfedilmiş ki Ceza Kanunumuzda bu yükümlülüğün ihlali suçu bildirmeme suçu olarak düzenlenmiştir. Bazı kimselerin suçu bildirmemesi ise genel anlamda suçu bildirmeme suçundan farklı olarak ele alınmış ve failin niteliği göz önüne alınarak kanun koyucu tarafından ayrı suçlar olarak düzenlenmiştir. Çalışmamızın konusunu oluşturan sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmeme suçu da bu suçlardan biridir.


Sağlık hizmetlerinin süjesi daima insan olduğundan ve bu süjeyi detaylıca ele aldığından sağlık hizmeti veren sağlık mesleği mensuplarının, yaptıkları işin niteliği gereği görevlerini yaptıkları esnada bir suçun işlendiği yönündeki bir belirti ile karşılaşmaları diğer meslek gruplarına nazaran daha muhtemel sıklıkta olacaktır. Bu nedenle sağlık mesleği mensupları devlete, suçun önlenmesi ve cezalandırılması bakımından bilhassa katkı sunmaları beklenen kimselerdendir.


Çalışmamızın ilk bölümünde Türk Ceza Kanunun sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi suçuna ilişkin düzenleme ele alınarak bu düzenlemede de kendini gösteren ve bu düzenleme ile yakından ilgili kavramlar detaylandırılarak açıklanmaya çalışılmıştır.


Çalışmamızın ikinci bölümünde sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmeme suçunda kimlerin suçun faili olabilecekleri, suçun hukuki konusu ve mağduru üzerinde durulmuş; üçüncü bölümde ise sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmeme suçu, suç genel teorisi bakımından ele alınarak suçun unsurları ve bu suç özelinde kusurluluk ve kusurluluğa etki eden haller incelenmiştir.


Çalışmamızın dördüncü bölümünde suçun özel görünüş biçimleri olarak teşebbüs, iştirak ve içtima hükümlerinin sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi suçu bakımından uygulanabilirliği değerlendirilmiş; çalışmamızın beşinci bölümde ise sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmeme suçu karşısında öngörülen cezai yaptırım ve suça ilişkin muhakeme hakkında bilgi verilerek çalışmamız tamamlanmıştır.




 
 
 

Comments


© 2021 by Oker Hukuk.

Zübeyde Hanım Mh, Fatih Cd.  Ofis 110, No:31/155

Altındağ/Ankara, 06070

bottom of page